Groningen- ViefkwartierPosted december 7th, 2023 by Secretariaat Vastgoed. Het Europark kent anno 2022 nog een aantal ontwikkellocaties waarvan parkeerterrein P2 tegenover het Euroborg-complex het meest in het oog springt. Het de plek die het functioneren van het Europapark als woon-/werklocatie een extra impuls kan geven. het college van B&W wil snel beginnen met de ontwikkeling van deze kavel. Er is ruimte voor een gemengd programma van ongeveer 70.000 m2 BVO. Het voorkeursscenario betreft ca. 50% wonen en 50% commerciële voorzieningen. Voor de ontwikkeling van kavel P2 in het Europapark in Groningen werkt de gemeente samen met team ABC Vastgoed (ABC Planontwikkeling). Er wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor de eerste fasen van de ontwikkeling om te komen tot een haalbaar en uitvoerbaar plan.
Patchwork, AmsterdamPosted maart 18th, 2022 by Secretariaat Vastgoed. Wonen in het hart van de Sluisbuurt in AmsterdamWonen, werken en kleinschalige commerciële voorzieningen: duurzaamheid en architectonische kwaliteit in het hart van de Sluisbuurt.Patchwork is een nieuw duurzaam woonconcept bestaande uit acht woonblokken met elk een eigen signatuur en het biedt ruimte aan interactie tussen de bewonerscommunities door de vele collectieve binnen- en buitenruimtes. Het gebouw is de hoeksteen van het hart van de Sluisbuurt waar twee fietswegen elkaar kruisen. De bijzondere vormgeving van het gebouw ademt een transparante sfeer uit en de levendige plint met kleinschalige ondernemingen en een supermarkt verbindt de communities op een natuurlijke manier. Wonen, werken en ontspanning…Patchwork heeft het in zich!EarthY en ABC Planontwikkeling zullen als ontwikkelcombinatie 119 woningen realiseren aangevuld met 3400 m2 commerciële ruimte. De woningen variëren per woonblok; compacte studio’s en startersappartementen tot stadswoningen, gezinsmaisonnettes en luxe kroonappartementen. Patchwork legt in programma en uitstraling de nadruk op “healthy living”, een negatieve CO2 footprint en het gebruik van gerecyclede materialen en houtbouw. Duurzaamheid en architectuur zijn bij Patchwork optimaal met elkaar verweven.Lees meer: Amsterdam.nl/sluisbuurtVoor meer informatie en interesse in Patchwork, kijk dan op onze website van Patchwork
Gouda, Kavel 5Posted maart 16th, 2022 by Secretariaat Vastgoed. Direct aan de Noordzijde van het station en gelegen tussen het recent ontwikkelde ‘Huis van de Stad’ en de bioscoop ligt Kavel 5.Kavel 5 is een plan in Gouda waar de Nederlandse Spoorwegen ABC Planontwikkeling B.V. in samenwerking met KCAP en Pellikaan in begin 2019 voor uitgekozen heeft om deze Kavel 5 tot een mooie, toegankelijke en aantrekkelijke toevoeging van de stad om te toveren. Voor een plangebied van 11.000 m² bvo en een projectomvang van € 30.000.000,- is dit een fantastische uitdaging. Gouda, dé kaasstad van Nederland en samen met de regio’s Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard ook wel Cheese Valley genoemd. De stad Gouda heeft inmiddels al meer dan 73.500 bewoners en is uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland en is bekend om zijn historische binnenstad en hofjes maar ook om de hippe sfeervolle plekken, een mooie combinatie van oud en nieuw en duurzaam.Naast het eerste doel van een hotelvoorziening op locatie Kavel 5, heeft de stad tevens aangegeven dit doel aan te vullen met (starters) woningen en een fietsenstalling en hiervan de ontwikkeling zo’n vorm te geven dat mensen een gevoel van ‘thuiskomen’ krijgen wanneer zij door de “ nieuwe” noordzijde van het station bewegen.
Amersfoort, Het EemkloosterPosted maart 16th, 2022 by Secretariaat Vastgoed. De huidige eigenaar Amvest heeft deze zomer (2020) met de ontwikkelcombinatie Fakton Capital en ABC Planontwikkeling (onderdeel van ABC Vastgoed) een overeenstemming bereikt over de overname van het Eemklooster met het oog op een herontwikkeling van deze locatie en monument.Het voormalige klooster van Onze Lieve Vrouw ter Eem (1932) van de architect B.J. Koldewey is een monumentaal imposant, kolossaal, hoogdrempelig en monoliet gebouw met kleine aanbouwen tot in de jaren 50, omringd door een evenzo overheersende begroeiing. Ook van binnen kent het gebouw grote gebaren in gewelven, trappartijen, hoge plafonds en ramen. De sfeer en beleving in en rond het gebouw in in potentie aantrekkelijk historisch, maar nu nog afstandelijk, somber, kil en monotoon. Maar daarnaast is de soberheid en ingetogenheid ook de kracht van het complex en biedt dit de mogelijkheid om een nieuwe (eigentijdse) laag toe te voegen. De natuur om het complex is tamelijk verwilderd en niet meer de parkachtige omgeving die het ooit was. Als de kinderen zijn uitgespeeld en de creatievelingen zijn uitgewerkt is het een verlaten plek. Het ontwikkelvraagstuk is hoe dit robuuste monument en het landschap erom heen getransformeerd en geïntegreerd kunnen worden in een warm, aangenaam, intiem, toegankelijk, sociaalveilig en duurzaam complex van gebouwen en groen met een spannende functiemix van wonen, werken, leren en ontspannen (live, work & play). Het oude klooster biedt hiertoe veel (nog verborgen) kwaliteiten, zoals oude stenen, ambachtelijk metselwerk, detaillering, een fraai dakenspel, nissen, gewelven, prachtige gangen en trappenhuizen én een kerktoren met kapel als baken en ijkpunt in een prachtig ensemble van verspringende gebouwen en daken.
ART Arnhem TorenPosted december 7th, 2020 by Secretariaat Vastgoed. ABC Planontwikkeling heeft in 2017 het winnend plan Podium 26 (ART Arnhem Toren)gegund gekregen uit een tender van NS Vastgoed en de gemeente Arnhem voor de opgave K3/K7 in het stationsgebied. Het gebouw ontleent haar naam aan de situering op een verhoogd talud, langs het spoor, uitkijkend over de stad Arnhem. Het podium dat het gebouw, zowel fysiek als overdrachtelijk, biedt voor wonen, werken en ontmoeten. Komend uit het centraal station van Arnhem, dient het gebouw zich als eerste kennismaking met de stad aan. Qua ontwerp en programmering appelleert het gebouw aan de modestad Arnhem. In de kunstgeschiedenis bieden mode en architectuur voor ontwerpers een wederzijdse inspiratiebron, zo ook voor dit gebouw. Gevelontwerp, de inrichting en het publiek dat zich aangetrokken zal voelen tot de horeca, short-stay, werk en woonfuncties, verwijzen naar mode. Hiervoor is onder meer een samenwerking gezocht met de wereldwijd befaamde modevakschool ArtEZ in Arnhem. Podium 26 is een MicroCity waar verschillende functies integreren en elkaar versterken. Voor dit concept is het belangrijk de commerciële plint van het stationsplein en de plint van het stadsbalkon te laten samensmelten met de verdiepingen erboven.
Leiden, Lorentz K5Posted mei 12th, 2020 by admin. ABC Planontwikkeling is geselecteerd voor het ontwikkelen van Lorentz K5 in Leiden.Na een procedure van marktconsultatie en een korte tender, onder begeleiding van Fakton, heeft de gemeente Leiden het Lorentz K5 project gegund aan ABC Planontwikkeling. De inschrijving van ABC betrof een flexibel kantoorconcept op basis van het ‘nieuwe werken’ en bijhorende voorzieningen, als horeca. Een kantoor als ontmoetingsplek aan een voornaam OV knooppunt, te midden van levendigheid en cultuur. De architect voor deze opgave is Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam.Het stationsgebied in Leiden, een dynamische mix van wonen, werken en cultuurVeel gemeenten zien Stationsgebieden graag veranderen van haastige verkeersgebieden in prettige verblijfsgebieden. In Leiden is dat de laatste jaren al goed gelukt met een dynamische functiemenging van wonen, werken, ontspanning en cultuur. De ontwikkeling van de locatie Lorentz K5 maakt onderdeel uit van de transformatie van het totale Stationsgebied van Leiden, waarvoor de gemeente in 2012 een Stedenbouwkundig plan heeft vastgesteld. De transformatie van het Stationsgebied is inmiddels in volle gang. De gemeente heeft voor de Locatie K5 een kantoorontwikkeling voor ogen. De locatie Lorentz K5 is gelegen aan de oostzijde van het Stationsgebied en sluit direct aan op de inmiddels gerealiseerde ontwikkeling van Lorentz K1, K2. De Lorentz K5 locatie bevindt zich tussen het historische stadcentrum van Leiden en het Centraal Station, met daarachter het BioScience park. Een ideale locatie voor een innovatief kantoorconcept, als ontmoetingsplek. ABC Planontwikkeling is al jaren bekend met dit soort opgaven en wilde ook in Leiden graag een kwalitatieve bijdrage leveren aan het stationsgebied.
Zaandam, HembrugPosted januari 9th, 2018 by admin. Hembrugterrein Zaandam verkocht aan ABC Vastgoed. ABC Planontwikkeling is als winnaar uit de selectieprocedure voor het Hembrug terrein gekomen, een selectieprocedure opgestart door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de gemeente Zaanstad. Dit op basis van een kwaliteitstoets en planvisie beoordeling van verschillende inschrijvingen. ABC heeft in de eindronde het hoogste bod van 41 miljoen euro neergelegd. Mix van wonen, werken en cultuur. Het hele Hembrugterrein is 42,5 hectare groot. ABC Planontwikkeling koopt 30 hectare, inclusief de ongeveer 70 gebouwen die daarop staan. Het 12,5 ha bosgebied gaat naar de gemeente Zaanstad en wordt publiek toegankelijk. Verspreid over het terrein komt een nieuwbouwprogramma voor ca. 1.000 woningen. ABC heeft hoge ambities voor het behoud (en versterking) van het unieke karakter van Hembrug, voor zeer duurzame energievoorziening en waterhuishouding, en voor hergebruik van materialen en afval. De monumentale bestaande gebouwen worden gehandhaafd. Voor bedrijven, winkels en kantoren is 25.000 m2 voorzien. Voor evenementen komt er een cultuurhuis/buurttheater; niet alleen voor de vaste bewoners en gebruikers van Hembrug, maar ook voor bezoekers uit Zaanstad en voor toeristen. Historie en nieuwe ontwikkeling Het Hembrugterrein is in 1897 in gebruik genomen voor de fabricage van wapens en munitie, voor verdediging en bevoorrading. Het was het hart van de Stelling van Amsterdam (nu UNESCO-werelderfgoed) en tot de eeuwwisseling in gebruik voor de militaire industrie. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele andere sporen van de industriële geschiedenis. De bodem is of wordt nog gesaneerd voor het huidige gebruik. De monumenten zijn geschikt te maken voor wonen of werken, het bos zal straks het groene hart van de ontwikkeling vormen. Het Rijksvastgoedbedrijf Het Hembrug terrein is/was eigendom van het Rijk, zoals veel maatschappelijk vastgoed in Nederland, die om een nieuwe bestemming vraagt. De ontwikkeling van het Hembrugterrein laat zien hoe vastgoed van het rijk een andere maatschappelijke functie kan krijgen: vaak woningbouw en bedrijvigheid. Het Rijk werkt daarbij nauw samen met provincies en gemeenten.
Diemen, Punt de SniepPosted november 11th, 2016 by admin. Punt de Sniep is een driehoekig stuk land gelegen tussen de Muiderstraatweg en de Weespertrekvaart ten westen van het spoor. Een markante locatie aan het water, centraal gelegen in Diemen. Door de gemeente wordt in haar stukken een duidelijke relatie gelegd met de omgeving, zoals de beoogde wandelpromenade en hoe de ontwikkeling van Punt de Sniep hier een aantrekkelijke publieke functie kan bieden. Uitgangspunten die ABC kan onderschrijven en waar wij als ABC graag op voort borduren.De ontwikkelopgave voor Punt de Sniep in Diemen is medio 2016 door middel van een vergelijkbare aanbestedingsprocedure door de gemeente Diemen gegund. Het project is inmiddels uit ontwikkelt en wordt op dit moment aanbesteedt aan een aannemer.Punt de Sniep is gelegen in het centrum van Diemen, op het snijvlak van de Weespertrekvaart en Muiderstraatweg en is onderdeel van de gebiedsontwikkeling genaamd “Plantage de Sniep”. Het project bestaat uit het ontwerpen en realiseren van samenhangende woonblokken, parkeergelegenheden, groene daken en terrassen, een gemeenschappelijke binnenhof, een haven voor pleziervaart, voorzieningen met een horecafunctie en kleinschalige bedrijvigheid.Het plan richt zich op starters, gezinnen en empty-nesters uit Diemen en de nabij gelegen gemeenten. Het programma bestaat in totaal uit ca. 200 huurwoningen, waarvan merendeel uit appartementen, variërend van categorieën tot 59 m2 GBO, 70 tot 85 m2 GBO en 90+ m2 GBO, tot grondgebonden woningen en maisonnettes van ca. 125 m2 GBO. Architectonisch kenmerkt het plan zich door toepassing van industrieel modern-eigentijdse architectuurstijl met aandacht voor levendigheid en groen in de publieke ruimte. De verschillende gebouwdelen hebben een eigen identiteit dat de vorming van het buurtschap benadrukt, de verschillende hoven hebben op drie niveaus een eigen karakter: Sniep Hof, Sniep Haven en Punt Sniep.
Leiden, NieuweroordPosted november 11th, 2016 by admin. Nieuweroord is een prachtplek in leiden. De locatie kent een zo goed als ideale ligging een groene enclave te midden van gewilde woonmilieus, bovendien gelegen op steenworp afstand van de historische binnenstad, het Centraal Station en het Leiden bio Science Park. Veel mooier dan dit kan niet.Daarnaast heeft het landgoed ook een historie, waar in eind jaren ’60 een monumentaal landhuis moest wijken voor een flatgebouw, dat weliswaar decennia dienst heeft mogen doen als huisvesting voor verpleegsters, maar thans als bouwkundig achterhaald en als een architectonische dissonant wordt gezien in de huidige ambitie van het Bos van Bosman. Bovenstaande factoren maken de ontwikkelopgave gevoelig, uitdagend en in ieder geval veel meer dan een bouwopgave.Voor ons betekent de architectuur van het geluk dat bijzondere, intelligent en alledaagse kwaliteiten samen komen in het ontwerp voor Nieuweroord. We streven naar een verbinding tussen bebouwing en groen, de spanning tussen oud en nieuw. We ontwerpen met zichtlijnen, natuurlijke lichtinval en hoogwaardige materialen. We zoeken harmonie en de juist proporties. We maken een integraal ontwerp, waarin alle aspecten er toe doen. Een voorstel waarin alles op z’n plek valt. Precies zoals we het zelf ook zouden willen. De architectuur van het geluk betekent het maken van een “thuis”.
Oer de Graft, HeegPosted november 11th, 2016 by admin. Het betreft een ontwikkeling van een waterpark op ca. 16 ha (eiland “Oer de Graft”) in Heeg. Dit is gerealiseerd in een PPS met de gemeente Wymbritseradiel en ABC Vastgoed. Naast 135 waterwoningen (5,4 ha.) met een eigen ligplaats betrof het eveneens de aanleg van de openbare infrastructuur (o.a. brug, wegen en parkeervoorzieningen), semi openbare functies (o.a. een restaurant, elk-weer voorzieningen, bezoekershaven), watersport gebonden bedrijventerreinen en diverse nutsvoorzieningen.Omschrijving aard project Er was sprake van een complexe ontwikkelopgave in verband met de vele civiele (water en bodem) problemen die opgelost dienden te worden. Bovendien lag de plek zeer gevoelig bij de bewoners van Heeg en omgeving. In samenwerking met de gemeente, Grontmij en de Rijksuniversiteit Groningen is uitvoerig planonderzoek aan de werkelijke realisatie vooraf gegaan.Inbreng ABC Vastgoed ABC Vastgoed heeft hier opgetreden als initiatiefnemer, planontwikkelaar, financier en het procesmanagement.Betrokken partijen • Stedenbouwkundige begeleiding Bugel Hajema • Architectenbureau Wietse van der Zee, Gouda • Heijmans, Friso (bouwkundig), Nagelhout (civiel), Grontmij Friesland(engineering) • ABC Bouwmanagement (directievoering) • Gemeente Wymbritseradiel